ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ

  • Home
  • ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΑ

Δεν μπορώ να πω το “σ”.

Είμαι 20 χρονών και δεν μπορώ να αρθρώσω καλά το “σ”, το “ζ”, το “ξ” και το “ψ”. Μπορώ να κάνω κάτι ακόμη και σε αυτή την ηλικία;

Αυτό που μου περιγράφετε είναι σιγματισμός. Και βέβαια μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό ακόμη και τώρα. Πρωτίστως, θα πρέπει να επισκευτείτε έναν Λογοθεραπευτή, για να αξιολογήσει την ομιλία σας και το στοματοκινητικό σας μηχανισμό. Στη συνέχεια, θα σας δώσει διαφωτιστικότερες οδηγίες προς αποκατάσταση τη συγκεκριμένης διαταραχής. Γενικά, αν δεν υπάρχουν δομικές ανωμαλίες στους αρθρωτές (χείλη, δόντια), ο σιγματισμός είναι κάτι που αποκαθίσταται πλήρως ακόμη και στην ενήλικη ζωή με μεγάλη επιτυχία.

 

Τραυλίζω.

Είμαι 35 ετών και τραυλίζω απο τα παιδικά μου χρόνια. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω γι΄αυτό τώρα;

Ακολουθώντας ένα σύντομο πρόγραμμα λογοθεραπείας θα μπορέσετε να μάθετε με ποιό τρόπο να μιλάτε πιο ήπια και χωρίς να τραυλίζετε. Θα μάθετε πως λειτουργεί ο μηχανισμός της ομιλίας και προβλέποντας τα τραυλικά επεισόδια θα είστε σε θέση να παράγετε μια ήπια ομιλία χωρίς μπλοκαρίσματα ή επαναλήψεις.

 

Δεν μπορεί να φάει μετά απο το εγκεφαλικό.

Ο πατέρας μου είναι 65 ετών και πριν απο 40 μέρες έπαθε εγκεφαλικό. Απο τότε δεν μπορεί να μιλήσει και κάποιες φορές όταν τρώει βήχει πολύ έντονα και πνίγεται. Τι πρέπει να κάνω;

Ο πατέρας σας πιθανότατα παρουσιάζει μιας μορφής δυσαρθρία και δυσφαγία, ως απόρροια του εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να επισκευτείτε το συντομότερο έναν Λογοθεραπευτή για να εκτιμήσει τα φυσικά χαρακτηριστικά, την λειτουργική κίνηση και τον συντονισμό των αρθρωτών του για ομιλία και την ικανότητά του για μάσηση και κατάποση στερεών, ημιστερεών και υγρών τροφών. Πιθανότατα να σας παραπέμψει και για επιπρόσθετες εργαστηριακές αξιολογήσεις. Η διαταραχή όμως της ικανότητας κατάποσης των τροφών είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εισροφήσεων τροφών και πνευμονικών λοιμώξεων.